torsdag 9 juli 2009

Honkrabbsoppa på piren

Dagen började lite svajigt vädermässigt men vi höll ut nere på stranden och vi blev belönade. Vid 2-tiden kom solen fram och det blev så där härligt varmt. Men vid 3 var det dags för ett lunchbreak. Vi hade sedan tidigare bestämt att vi skulle till piren och Locklear's Beach City Grill (där vi åt första dagen vi kom hit). Johan, som också var med, kollade av med personalen att det här var samma restaruang som tidigare legat på annat håll i staden men som var kända för sin krabbsoppa. Och jajamensan lovade kvinnan i dörren det är samma ställe. Alltså var det ganska givet att vi just idag skulle ta Charlestons signaturrätt nummer ett (i tävling med Shrimps and grits). Det fick bli en skål som förrätt och gisses vad gott det smakade. Soppan som i konstisen ligger närmare en stuvning än soppa innehåll mycket mums. Men ska man följa receptet så ser det ut så här:

She Crab Soup Recipe

2 tablespoons butter, divided
2 tablespoons all-purpose
flour
1 cup milk
1 1/2 cups
half & half cream
4 teaspoons finely grated
onion
3/4 teaspoon Worcestershire sauce
Salt and white pepper to taste
1/4 teaspoon ground mace
1/4 teaspoon red (cayenne) pepper
1/4 teaspoon grated
lemon zest (rind)
1 1/2 pounds flaked blue crab meat*
1/4 cup crab roe**
3 tablespoons dry sherry
1 tablespoon finely chopped fresh parsley leaves

Soppans historia
Det finns en historia om den här soppan som redan vår härlige bussguide Bob berättade för oss för ett par veckor sedan. She Crab Soupen fick enligt sägnen sitt nuvarande innehåll under en middagsbjudning då amerikas 27:e president William Taft var hemma hos Charlestons borgmästare Rhetts i början av 1900-talet. Rhett ska ha bett sin butler att göra något extra med den ordinära krabbsoppan. Butlern ska då ha lagt i krabbrom och vips var den nya rätten ett faktum.

En rikgtigt bra version
Som alltid så finns det bra och dåliga utföranden av en sån här "nationalrätt" och enligt Johan fick vi idag smaka på en av de bättre. En liten extra slurk Sherry gjorde susen för soppan. Vad vi åt till huvudrätt? Ja det blev lite olika grejer. Sallad med scampi, friterade scampi med ris, kokta musslor, shrimp and grits och pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar